Tietoa aurinkopaneeleista
Usein kysytyt kysymykset aurinkopaneeleista
Aurinkopaneeleista ja aurinkosähköjärjestelmistä kuulee usein kysyttävän samoja asioita – koostimme tietoa aurinkopaneeleista ja aurinkosähköstä usein kysyttyihin kysymyksiin!
- Miten aurinkopaneeli toimii?
- Kannattaako aurinkopaneelit Suomessa?
- Kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmä maksaa?
- Onko aurinkosähkö ekologista?
- Mitä tulee ottaa huomioon aurinkopaneelien ja aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa?
- Kuinka tehokkaan aurinkosähköjärjestelmän tarvitsen?
- Pitääkö aurinkopaneeleita huoltaa?
- Toimivatko aurinkopaneelit talvella?
- Aurinkopaneeleiden kestävyys – miten aurinkopaneelit kestävät vaihtelevia sääolosuhteita?
- Saako aurinkopaneeleista ja aurinkosähköjärjestelmästä kotitalousvähennystä?
- Tuenko suomalaista työtä hankkiessani aurinkosähköjärjestelmän?
Miten aurinkopaneeli toimii?
Aurinkosähkön tuottaminen perustuu auringon säteilyenergiaan, jonka aurinkopaneelien aurinkokennot muuttavat sähköksi. Aurinkosähköjärjestelmä sisältää useita aurinkopaneeleita sekä invertterin, jolla paneeleista tuleva tasavirta muutetaan kiinteistön sähkölaitteiden hyödyntämään muotoon eli vaihtovirraksi. Auringon säteilyenergiaa tulee myös pilvikerroksen läpi, joten aurinkopaneelit pystyvät tuottamaan sähköä myös pilvisellä säällä – ja jopa pienen lumikerroksen läpi.
Kannattaako aurinkopaneelit Suomessa?
Aurinkoenergian määrä Suomessa on talvesta huolimatta vuositasolla lähes sama kuin Keski-Euroopassa. Suomessa päivä alkaa pidentyä jo maaliskuussa, joten aurinkopaneeleilla saadaan vuorokauden aikana pitempään sähköä kuin etelämmässä. Aurinkopaneelit alkavat tuottaa sähköä jo ennen aamukuutta ja parhaimmillaan tuottoa tulee pitkälle iltaan, auringonlaskuun saakka.
Kiinteistön arvo kasvaa jopa 60% järjestelmän hankintahinnasta. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan kiinteistön kiinnostavuus ostajien silmissä kasvaa merkittävästi ja kiinteistöstä on mahdollista saada huomattavasti isompi hinta sitä myytäessä.
Kuinka paljon aurinkosähköjärjestelmä maksaa?
Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat laskeneet viimeisten kymmenen vuoden aikana erittäin paljon mm. paneelien valmistuksen tehostuttua. Viimeisimmäksi EU poisti aurinkopaneelien 30% tuontitullit syksyllä 2018. Jos sinulla on siis tätä vanhempi käsitys hinnoista, kannattaa ehdottomasti pyytää tarjous. Nyt aurinkopaneelien ja koko järjestelmän hinta on siis alimmillaan. Siksi niin monet omakotiasujat, maataloudet ja yritykset asennuttavat nyt aurinkopaneelit.
Hintojen laskettua järjestelmien takaisinmaksuajat lyhenevät ja hankinta tulee kannattavammaksi. Takaisinmaksuaikaan vaikuttavat sähkön markkinahinnan kehitys sekä aurinkopaneelien oikea mitoitus suhteessa sähkönkäyttöön. Investoinnin takaisinmaksuaika on tyypillisesti reilut 10 vuotta. Suurimmat syyt aurinkopaneelien hankintaan ovat usein taloudellisen hyödyn lisäksi energiaomavaraisuus ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen.
Onko aurinkosähkö ekologista?
Aurinkopaneelit tuottavat täysin päästötöntä sähköä koko käyttöikänsä ajan eli jopa 40 vuotta. Valmistuksesta ja kuljetuksesta syntyy päästöjä, mutta näiden synnyttämä hiilijalanjälki on korvattu, kun järjestelmää on käytetty noin 3 vuotta. Loput yli 35 vuotta paneelit tuottavat siis sähköä täysin ilman päästöjä. Aurinkopaneelien vähentämät päästöt vastaavat tuhansien kilometrien autolla ajoa tai useiden kaukolentojen aiheuttamia päästöjä. Paneelien ekologisuus ja päästöttömyys onkin useimmilla asiakkailla yksi suurimmista syistä paneelien asennuttamiselle.
Yhä useammat omakotiasujat, maatilalliset ja yritykset päättävät asennuttaa aurinkopaneelit. Tästä syystä aurinkopaneelien määrän kasvaessa aurinkosähköntuotanto kaksinkertaistuu Suomessa vuosittain, ja vastaavasti hiilijalanjälki pienenee.
Mitä tulee ottaa huomioon aurinkopaneelien ja aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa?
Aurinkosähköjärjestelmä kannattaa ostaa avaimet käteen -toimituksena. Tällöin toimitukseen sisältyy suunnittelun ja rakentamisen lisäksi tarvittavien lupa-asioiden selvittäminen, paperien toimittaminen siirtoyhtiöön järjestelmän liittämiseksi sähköverkkoon sekä takuut ja käyttöohjeet.
Aurinkopaneelit kannattaa valita laadun perusteella. Kotisolin asentamille aurinkopaneeleille valmistajatkin myöntävät erittäin pitkän, tuotteesta riippuen jopa 30 vuoden takuun.
Aurinkosähköjärjestelmän hankintaa suunniteltaessa tulee olla tietoinen siitä, mitä lupia alueella tarvitaan ja millä edellytyksillä järjestelmä on rakennettavissa ja liitettävissä sähköverkkoon. Tarjous järjestelmästä kannattaa pyytää toimijalta, joka pystyy tarjoamaan avaimet käteen -toimituksen. Aurinkosähköjärjestelmien hinnoissa, takuuajoissa ja teknisissä ratkaisuissa voi olla suuriakin eroja. Aurinkosähköjärjestelmiin erikoistuneen Kotisolin asiantuntijat osaavat kertoa teille kattavasti aurinkosähköjärjestelmän hyödyistä ja sopivuudesta juuri teidän kiinteistöönne. He myös suunnittelevat sellaisen järjestelmän joka tuottaa kaikkein parhaiten juuri teidän talossanne, huomioiden kattomateriaalit, katon suunnan, mahdolliset varjostukset jne.
Aurinkopaneelit kannattaa ostaa aurinkosähköjärjestelmiin erikoistuneelta yritykseltä. Ammattitaitoisella asennuksella varmistetaan, että järjestelmä kestää koko sen teknisen käyttöiän eli jopa 30-40 vuotta. Kotisolin asentajat ovat erittäin ammattitaitoisia ja kokeneita aurinkopaneelien asentajia. Asennuksella on aurinkopaneelien asennuspätevyys.
Kuinka tehokkaan aurinkosähköjärjestelmän tarvitsen?
Parhaan hyödyn aurinkosähköstä saa, kun tuotetun sähkön pystyy hyödyntämään kiinteistön omassa sähkönkäytössä. Lämmitys, lämpöpumput sekä jääkaappi ja pakastin kuluttavat tasaisemmin virtaa. Pesukoneet, valaistus, viihdelaitteet ym. kuluttavat käyttävät sähköä käytön mukaan. Aurinkosähköjärjestelmä suunnitellaan yleensä siten, että sen tuottoa pystytään hyödyntämään mahdollisimman kattavasti. Näin syntyy mahdollisimman suuri säästö siirto- ja energiamaksuissa sekä sähköveroissa.
Toisinaan järjestelmä tuottaa enemmän kuin kiinteistössä kulutetaan. Tällöin tuotannon ylijäämä myydään automaattisesti sähköyhtiölle erikseen tehtävän tuotantosopimuksen mukaisesti. Sähköyhtiö hyvittää ylijäämätuotannon sähkölaskulla.
Järjestelmä mitoitetaan mahdollisimman hyvin vastaamaan kiinteistön sähköntarvetta siten, että sen tuotolla katetaan kolmannes sähkönkulutuksesta. Jos suunnitteilla on hankkia sähköauto tai sähkönkulutuksen odotetaan muuten kasvavan, nämä pyritään huomioimaan järjestelmän mitoituksessa.
Sähkökulutuksen pohjalta kiinteistöönne suunnitellaan aurinkosähköjärjestelmä, joka parhaiten vastaa sähkönkulutustanne ja hyödyttää teitä taloudellisesti. Kotisolin asiantuntijat auttavat sähkölaskun ja siirtoyhtiön kulutuslukemien tulkitsemisessa.
Pitääkö aurinkopaneeleita huoltaa?
Aurinkosähköjärjestelmä on erittäin helppo käyttää ja ylläpitää. Paneelit ovat käytännössä huoltovapaita. Vesisade pitää yleensä paneelit puhtaana poistaen paneelin päältä lehdet, siitepölyn ja muut roskat. Vain erittäin harvassa tapauksessa paneeleille tulee tarvetta putsaukselle. Tällöin paneeleita voi pestä laimealla pesuaineliuoksella, pehmeällä harjalla ja juoksevalla vedellä. Järjestelmän muitakaan laitteita ei yleensä tarvitse huoltaa.
Järjestelmä liitetään yleensä kodin internet-reitittimeen, jotta paneelien tuottoa voidaan seurata mobiililaitteilla. Jos reitittimesi vaihtuu, järjestelmä voidaan liittää uuteen reitittimeen järjestelmän mukana tulevien ohjeiden mukaisesti.
Toimivatko aurinkopaneelit talvella?
Järjestelmä ei tuota sähköä silloin, kun on pimeää tai kun paneelit ovat paksun lumikerroksen peitossa. Aurinkosähköjärjestelmä kytkeytyy aina automaattisesti päälle, kun paneeleihin tulee riittävästi auringon säteilyä. Auringonsäteet läpäisevät hyvin pienen lumikerroksen ja paneelit alkavat tuottaa jo tuolloin. Lumi valuu paneelien päältä yleensä jo ensimmäisillä suojasäillä, minkä jälkeen paneelit alkavat tuottaa paremmin.
Yöllä paneelit eivät tuota sähköä. Kesällä Suomessa on valoisaa aamuaikaisesta yömyöhään, jolloin paneelitkin voivat tuottaa sähköä.
Aurinkopaneeleiden kestävyys – miten aurinkopaneelit kestävät vaihtelevia sääolosuhteita?
Laadukkaat aurinkopaneelit on tehty pohjoisiin olosuhteisiin ja ne kestävät hyvin Suomen vaihtelevissa sääoloissa. Ne kestävät Suomen isot lumikuormat. Ne on myös luokitettu kestämään hyvin tuulella ja kovassakin myrskyssä. Kotisol toimittaa vain laadukkaita, Suomen olosuhteisiin suunniteltuja paneeleita.
On erittäin epätodennäköistä, että paneelikenttään osuisi salamanisku. Kotisolin järjestelmät pääsääntöisesti maadoitetaan, mikä minimoi salaman aiheuttamat vauriot. Jos kävisi niin huono tuuri, että paneelien päälle kaatuisi puu tai jokin muu ulkoinen tekijä vaurioittaisi niitä, kotivakuutus kattaa vaurioita useissa tapauksissa. Tarkista vakuutuksen kattavuus vakuutusyhtiöstäsi.
Saako aurinkopaneeleista ja aurinkosähköjärjestelmästä kotitalousvähennystä?
Hankkiessasi aurinkosähköjärjestelmän avaimet käteen -asennettuna sinulla on mahdollisuus saada työn osuudesta verottajan määrittämän maksimimäärän kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys pienentää merkittävästi hankintakustannusta.
Tuenko suomalaista työtä hankkiessani aurinkosähköjärjestelmän?
Vaikka aurinkopaneelit valmistetaan muualla Euroopassa ja Kauko-Idässä, kaikki Kotisolilaiset ovat suomalaisia. Suomalaiset työntekijät asentavat paneelit ja koko järjestelmän.
Kotisol on suomalaisomisteinen ja Suomeen veronsa maksava yritys. Asennuttamalla aurinkopaneelit Kotisolilla tuet nuorten työllistymistä ja kotimaista työtä!
Millainen aurinkosähköjärjestelmä toimisi sinun talossasi ja käytössäsi parhaiten?
Teemme maksuttomia kartoituksia joissa annamme lisätietoa aurinkopaneeleista ja järjestelmän toiminnasta sekä selvitämme kiinteistösi potentiaalin aurinkosähkön tuottamiseen. Samalla laskemme tarjouksen aurinkosähköjärjestelmästä, joka sopii parhaiten kotisi tarpeisiin.
Varaa maksuton kartoitus