Kultavalmentaja Jukka Jalonen valitsi aurinkosähkön

10.10.2023 | Kokemuksia Kotisolista

Energiaa tuntuu kuluvan aikalailla ja joka vuosi se vain lisääntyy

Jukka Jalonen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen monivuotinen päävalmentaja Jukka Jalonen on luotsannut Leijonat maailmanmestaruuksiin ja olympiakultaan. 

Jukka ja Sari Jalonen ovat asuneet kotikaupungissaan riihimäellä jo toistakymmentä vuotta. Sarin isän rakentaman talon piha on hoidettu ja pariskunta silminnähden pitää asuinpaikastaan.

Omakotitalo on nykyaikaisesti varusteltu ja sen sähkönkulutus on tyypillinen Suomen vaihtelevissa vuodenajoissa. Jo pitemmän aikaa Jukan ja Sarin huomio on kiinnittynyt kasvaviin sähkömenoihin.

Isoin vaikuttava tekijä aurinkoenergian valintaan oli sähkölaskun pienentäminen, Jukka sanoo.

– Energiaa tuntuu kuluvan aikalailla ja joka vuosi se vain lisääntyy ja lisääntyy.

Valmentajana Jalonen on tunnettu siitä, että hänen rakentamissaan joukkueissa jokaiselle pelaajalle on suunniteltu selkeä rooli ja tehtävä täytettäväkseen. Mestaruuksia ei voiteta hetken mielijohteilla ja myös kodin energiaratkaisu oli pitemmän harkinnan tulos.

Kaupanteon yhteydessä Kotisolin alue-edustaja Mikael Syrjäniemi on kertonut aurinkosähköjärjestelmän toimintaperiaatteesta, asennuksen kulusta sekä esitellyt yritystä, joka tosin oli Jukalle osittain tuttu jo entuudestaan.

– Kotisolin valinta oli minulle aika helppoa. Kävin pitämässä firmalle eräässä tilaisuudessa luennon vajaa vuosi sitten. Oli tosi hyvähenkinen tilaisuus ja hyväntuntuista porukkaa.

Jalosten taloon sopiva järjestelmä mitoitettiin todellisen sähkönkulutuksen mukaan. Toinen merkittävä syy Jukalle ja Sarille oli ympäristönäkökulma.

– Tämä sähkömuoto on myös luontoystävällisempi, Jukka kertoo.

Hattu nousee asennuksen ripeydestä

Aurinkoisena asennuspäivänä paneeleita nousee katolle 26 kappaletta ja invertteri asennetaan autotalliin. Nuorelle ja innokkaalle asennusporukalle työpäivä mestarivalmentajan kodissa jää mieleen myös mukavan palautteen takia.

– Aurinkosähkön asentaminen tapahtui yllättävänkin nopeasti. Ajattelin, että pari päivää menee kun niin paljon on asennettavaa ja viriteltävää. Töitä oli paljon, mutta kaverit painoivat kuuteen tuntiin kaikki kohdalleen. Ei voi kun hattua nostaa!

– Toiminta on vaikuttanut erittäin ammattitaitoiselta, Sari komppaa.

Päivän päätteeksi sähköasentaja tekee tarvittavat mittaukset ja täyttää pöytäkirjat. Asennus valmistuu ja piha siistitään vielä porukalla. Käyttöönoton jälkeen asiakkaan kanssa käydään läpi miten järjestelmä toimii ja kuinka tuotantoa voi alkaa seuraamaan.

Jalonen kertoo, että kulutuksen seuranta on aiemmin rajoittunut sähkölaskujen maksuun ja niiden suuruuden päivittelyyn. 

– Uskon, että siitä tulee nyt helpompaa ja kiinnostus kulutuksen ja tuotannon seurantaan lisääntyy jatkossa.

– Kun saadaan sovellusta kännykkään niin tulee seurattua enemmänkin että milloin sähköä kuluu – miten keli ja vaikka vesisade vaikuttavat siihen. 

Jukka Jalonen

Ammatti

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja 2008–2013 ja 2018–.
Kolmella maailmanmestaruudella ja olympiakullalla hän on Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen menestyksekkäin päävalmentaja.

Koulutus

Liikunnanopettaja

Mitä et tiennyt

Riihimäen kaupunki nimesi vuonna 2020 Keskuspuiston uudelleen Jukka Jalosen puistoksi.

Millainen aurinkosähkö­järjestelmä toimisi sinun talossasi ja käytössäsi parhaiten?

Teemme maksuttomia kartoituksia joissa annamme lisätietoa aurinkopaneeleista ja järjestelmän toiminnasta sekä selvitämme kiinteistösi potentiaalin aurinkosähkön tuottamiseen. Samalla laskemme tarjouksen aurinkosähkö­järjestelmästä, joka sopii parhaiten kotisi tarpeisiin.

Varaa maksuton kartoitus