Ilmastonmuutos: Aurinkopaneelit toivat hyvän omantunnon Nyyssösen pariskunnalle, seuraavaksi ehkä sähköauto (Tyrvään Sanomat 6.10.2019)

13.11.2019 | Kokemuksia Kotisolista

Ilmastonmuutos: Aurinkopaneelit toivat hyvän omantunnon Nyyssösen pariskunnalle, seuraavaksi ehkä sähköauto

Ilmastonmuutoksen torjunta on sastamalalaisille Erkki ja Ulla Nyyssöselle niin tärkeää, että sen takia he olivat valmiita tekemään 15000 euron hankinnan kotiinsa Mouhijärven Uotsolassa.

Nyyssöset asuvat vuonna 1952 rakennetussa isossa omakotitalossa. Asuinneliöitä on 240.

Talossa on sähkölämmitys sekä lisänä varaava takka ja kaksi ilmalämpöpumppua.

Sähkölasku on noin 4000 euroa vuodessa.

Tänä syksynä Nyyssöset saivat tuhansien eurojen sähkölaskuista tarpeekseen. Toisaalta vaakakupissa painoivat ilmastokysymykset.

– Jo monta vuotta mietin, että pitäisi hankkia talon katolle aurinkopaneelit. Nyt niiden hinnat ovat pudonneet sen verran, että hankinta kannatti tehdä. Hinnat ovat tulleet 30 prosenttia alas kahden viimeisen vuoden aikana, Erkki Nyyssönen sanoo.

Nyyssösten talon katolle asennettiin 30 aurinkopaneelia. Ne on sijoitettu katon etelän puoleisella lappeelle.

– Ilmastoasiat ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Ne ovat tärkeitä myös meille. Se oli yksi ratkaiseva tekijä, miksi haluamme lämmittää talon aurinkovoimalla, Ulla Nyyssönen sanoo.

– Tämä on yksi ilmastoteko.

Odotukset korkealla

Erkki Nyyssönen myöntää, että ison investoinnin suhteen odotukset ovat korkealla.

– Odotan, että vuoden sähkölasku on jatkossa 1500 euron luokkaa. Ainakin laskun pitäisi puolittua. Vuoden päästä se tiedetään

Nyyssösten talo sijaitsee korkealla mäellä, jonne aurinko paistaa kesällä lämpimästi.

– Paikka on aurinkoinen, mutta eivät aurinkopaneelit vaadi mitään paahdetta, jotta ne tuottavat sähköä. Ensi keväänä tontilta aiotaan kaataa puita, jotta auringosta saadaan kaikki hyöty irti.

Asennuksesta vastaava Arttu Eskelinen Kotisol Oy:stä asensi aurinkopaneeleita katolle. Työ valmistui päivässä. (VIRPI STARKMAN)

Asennuksesta vastaava Arttu Eskelinen Kotisol Oy:stä asensi aurinkopaneeleita katolle. Työ valmistui päivässä. (KUVA: VIRPI STARKMAN)

Kesällä, kun auringonvaloa on runsaasti, järjestelmä tuottaa sähköä yli oman tarpeen. Ylijäämäsähkön Nyyssöset myyvät sähköyhtiölle.

– Sähköyhtiö ostaa yli jäävän osuuden omaan verkkoonsa.

Merkittävin säästö aurinkojärjestelmästä tulee kesällä, jolloin aurinko paistaa eniten. Siltä ajalta, jolloin kiinteistö tuottaa oman sähkönsä, ei sähkönjakeluyhtiö peri sähkönsiirtomaksua. Silloin, kun auringonsäteitä ei ole riittävästi, kiinteistö ostaa sähkön sähköyhtiön verkosta normaalisti.

Investointi maksaa itsensä takaisin 10 vuodessa

Erkki Nyyssönen seuraa kodin sähkömittarista sähkön kulutusta.

– Siitä näkee tunnin tarkkuudella montako kilovattia menee myyntiin ja montako ostetaan. Sitä voi seurata sovelluksen kautta myös etänä.

Hän on laskenut, että aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

– Investointi maksoi 15000 euroa ja siihen saa 4600 euron kotitalousvähennyksen.

Aurinkopaneelien käyttöikä on jopa 40 vuotta.

Nyyssöset pitävät hyvänä asiana myös sitä, että aurinkojärjestelmään voi liittää sähköauton latauksen. Vielä toistaiseksi perheessä on kaksi bensiinikäyttöistä autoa.

– Kun seuraava auto vaihdetaan, harkitaan vakavasti sähköautoa, Erkki Nyyssönen sanoo.

(Juttu julkaistu alunperin Tyrvään Sanomissa 6.10.2019 18.00)

Millainen aurinkosähkö­järjestelmä toimisi sinun talossasi ja käytössäsi parhaiten?

Teemme maksuttomia kartoituksia joissa annamme lisätietoa aurinkopaneeleista ja järjestelmän toiminnasta sekä selvitämme kiinteistösi potentiaalin aurinkosähkön tuottamiseen. Samalla laskemme tarjouksen aurinkosähkö­järjestelmästä, joka sopii parhaiten kotisi tarpeisiin.

Varaa maksuton kartoitus